Taxíkem přes Borneo

Den 14.

Néé! Půl páté. Taxík. Letiště. Už zase se přesouváme dál. Nebo alespoň to tak bylo v plánu, kdyby nám nezrušili let. Seděli jsme v malé hale a čekali, než na jednom z pěti odbavovacích front naskočí let do Pangkalan Bunu. Jenže se nic nestalo a místo toho nám oznámili, že kvůli poruše letadla, která nastala při minulé cestě, se let nekoná. Odvedli nás do jiné budovy, kde se tyto případy řeší, a dostali jsme na výběr – buď letět ráno nebo podstoupit šestnáctihodinovou jízdu taxíkem přes džungli a polovinu Bornea do Pangkalan Bunu. Rozmýšleli jsme se, co budeme dělat. Nechtěli jsme platit další noc v hotelu a strávit den ve městě, kde praktiky nic není a tak jsme se rozhodli pro cestu taxíkem.
Mrzelo nás to, protože jsme měli naplánovanou třídenní plavbu klotokem (místním hausbótem) v národním parku za orangutany. Ale nedalo se nic dělat. Let byl zrušen a my museli upravit plány. Letištní taxík nás odvezl k domu, kde bydlel řidič, se kterým jsme měli jet na naši zastávku. Museli jsme si koupit místní simkartu a zavolat majiteli klotoků, že nepřijedeme včas. Naštěstí byl tak milý a ochotný, že prý připraví loď a až v noci přijedeme, můžeme na palubě přespat.
         Dali jsme si venku bílou kávu a nějaké sladké bochánky s náplní a pak vyrazili na cestu. Seděli jsme v trojřadém autě. Na zadních sedadlech seděla žena zahalená v šátcích a její malý syn a ještě starší podivný chlapík. My jsme zabrali místa v prostřední a první řadě. Jenže když už jsme byli připraveni vyjet, řidič zajel do opravny, aby mu spravili ulomené zrcátko. V první dílně neměli náhradní díly, tak jsme přejeli do druhé a hodinu tam čekali, než se vše opraví. Montéři tam byli šikovní. Práce jim šla od ruky, ale překvapilo nás, že za hodinovou složitou práci si naúčtovali něco kolem sto korun. U nás by to vyšlo mnohem víc. Od majitelky jsme dostali malá pitíčka vody. Náš řidič si seděl na plastové židličce jako pán, a když bylo vše hotovo, zavelením nás svolal do auta a my vyjeli. Ne na dlouho…
         Po pár minutách jsme zase stavěli na pitíčko. Taxikář stáhl okénka a zařval ze silnice na chlápka, který prodával nějaké žluté pití (asi z cukrové třtiny). Prodavač rychle pití připravil a podal ho skrz okénko řidiči, který mu na oplátku podal peníze. Trochu jsem se zděsila, protože pitíčko nebylo v žádném kelímku nebo petlahvi. Bylo prostě v igelitovém sáčku, nahoře svázané provázkem. Řidič pomalu usrkával brčkem žlutou tekutinu a zase jsme vyjeli na cestu.
         Měli jsme tušit, co nás čeká za dobrodružství. Řidič celou dobu někomu telefonoval a pouštěl si nahlas rádio. Po vypití pitíčka otevřel okénko a plastový pytlík s brčkem vyhodil ven. Nevěřícně jsme koukali. V době oběda jsme zastavili na jídlo. Dali jsme si rýži, rybu a spoustu zeleniny. Pak jsme si ještě poseděli venku v malých přístřešcích s lavičkou, které nejspíš slouží jako modlitebna. Po hodině a půl jsme se opět dali do pohybu.
         Po dobrém obědě začal být náš řidič celkem ospalý. Museli jsme ho hlídat, aby nezavřel oči, protože jednou to vypadalo, že málem nabouráme. Řidič si ještě víc zapnul rádio a začal si zpívat. Poťukával si prsty o palubní desku nebo hodně troubil, když předjížděl. Pak už troubil, i když nepředjížděl. Nakonec zastavil ve vesničce a natáhl se na zem v jedné jídelně. Prostě tam přišel a lehl si. Abyste pochopili, tak většina rodin, která bydlí blízko silnice má v domě i jídelnu a kuchyni pro hladové strávníky a v rámci toho mají i svůj obývák. Je to taková velká obytná místnost pro všechno. My jsme si sedli na dřevěné lavice a povídali si. Klidný spánek řidiče vyrušil hlasitý tón vyzvánějícího mobilu, který mu vibroval v kapse. Taxikář se převalil ze zad na břicho a začal telefonovat. Potom vstal a nastrkal nás všechny zase do auta.
         Jeli jsme dál a řidič se otíral vlhčenými ubrousky za krkem a obličej, aby se alespoň trochu osvěžil, jenže když už ubrousek nepotřeboval, tak otevřel okénko a vyhodil ho ven. Podobně skončil i obal od chipsů. No děs. Ale musím říct, že tato cesta byla daleko lepší než jet džunglí vlakem, kde byla klimatizace a moc jsme z okénka neviděli. Tady jsme výhled měli parádní.
         V šest jsme dorazili k němu domů a tam jsme si přesedli k jinému taxikáři. S ním jsme znovu stavěli na večeři. Neměla jsem hlad, a tak si sedla ke stolu pro čtyři a čekala na ostatní, až si naberou své porce. A jak jsme tam čekala, přišel ke mně nějaký klučina a začal si se mnou povídat. Zeptal se mě na jméno, a odkud jsem a proč nemám hlad. Donesl mi ledový čaj, a když si Adam odskočil na toalety, tak za mnou přišel, jestli se se mnou může vyfotit. Zasmála jsem se a řekla, že klidně může. Udělali jsme si fotku, a pak se se mnou fotil ještě jeden chlapík. Bylo to legrační. Když se Adam vrátil, hned si mě přitáhl k sobě a konstatoval, že je to se mnou děsný. Prý mě nemůže nechat ani minutku o samotě.
         Už mě ze sezení v autě všechno bolelo. Řidič byl perfektní. Tento se choval slušně a i se řídil všemi předpisy. Jeli jsme v noci a džungle začínala vypadat tajemně a nebezpečně. Po silnici se táhla bílá mlha a já se bála, že v některých zatáčkách sjedeme ze silnice. Ale dojeli jsme dobře do města, kde taxikář nechal řídit svého syna.
         Volali jsme klotokáři Fardimu, že už jsme ve městě a naháněli se uličkami. Chvilku trvalo, než jsme se domluvili, kde vlastně jsme a kde se sejdeme. Nakonec pro nás Fardi sám dojel. Jeho posádka mladých kluků nám vzala batohy a my vešli na molo a přelezli do své lodi. Na palubě na nás už čekaly připravené postele s moskytiérou proti hmyzu. Kluci ještě zatáhli plachty okolo, abychom tam měli opravdové soukromí a nepršelo nám do lodi.
         Fardi nám nabízel večeři, ale už bylo po půlnoci a my chtěli prostě jen spát. Vysvětlil nám, kde vše potřebné na lodi najdeme a ptal se nás, jak dlouho jsme sem museli taxíkem jet. Vyprávěli jsme mu o spícím řidiči a on se smál a pak tak smutně zamyšleně řekl: „Šestnáct hodin cesty… Moje žena bydlí patnáct.“ S Adamem jsme na sebe vykulili oči. Aha, takže u sebe bydlíme docela blizoučko - ani ne dvě hodiny z Prahy do Jižních Čech, to je vlastně naprostá brnkačka.

Osprchovali jsme se v koupelničce, do které i tak teklo, protože venku se spustil déšť. Vyčistili jsme si zuby, převlékli se a zalehli pod moskytiéru do postele. Okolo nás bylo slyšet ptačí švitoření, protože v blízkosti měli chov, a šumění vody. Loďka se mírně kymácela ze strany na stranu.



Žádné komentáře:

Okomentovat