Den 2.
Přistání proběhlo bez sebemenších problémů. Tak hladce, jak jen to bylo
možné. Tlačili jsme se ven z kabiny, hned v chobotu jsme pocítili vlhké klima,
a když jsme vstoupili do místnosti letiště, tak děsivou zimu klimatizace.
Procházeli jsme letištěm a hledali svou bagáž. Po zemi se táhl hnědokrémový
koberec. Byl ve všech místnostech, uličkách a zákoutích. Jeden obrovský hnědý
koberec bez jediné šmouhy a nečistoty. Pořád jsem nemohla pochopit, jak ho sem
mohli dát. Nikde nebyla vidět žádná spára ani napojení. Byl to nekonečný
koberec.
Prošli jsme imigračním pásmem. Všichni, kdo přicestovali do Singapuru
letadlem, museli projít pasovou kontrolou a předložit vyplněný dokument s osobními
údaji a adresou pobytu ve městě. Dostala jsem razítko do pasu a pak až jsem
mohla ke svým věcem. Batohy na nás už čekaly na otočném pásu. Vyhoupla jsem si
na záda ten svůj, ale po chvilce mě začaly brnět prsty a bolet záda. Poprosila
jsem Adama, jestli bychom si batohy mohli prohodit. Souhlasil a vzal mi mou
těžkou krosnu. Silák!
A pak začala obtížnější část, kdy
jsme hledali metro. Nejprve jsme přejížděli z terminálu na jiný terminál, odkud
mělo vést metro, jenže jsme se nemohli zorientovat, kde je ta příslušná
zastávka. Otáčeli jsme mapou nahoru a dolu a nevěděli kudy se vydat. Naštěstí k
nám přišla jedna paní a skoro nás až dovedla na správnou zastávku. Pomohla nám
koupit v automatu lístky, které jsme pak označili při průchodu do metra.
Metro má čtyři hlavní trasy a denně přepraví skoro dva miliony lidí.
Vede v podzemí, ale i po visutých mostcích nad ulicemi a silnicemi. Při vstupu
do vlaku jsou nástupiště opatřena zádržným zařízením, které se otevře, jen když
je umožněn nástup a výstup cestujících z vagónů. Zabrání se tak nechtěnému i
úmyslnému spadnutí pod kola metra. Jednorázové lístky se kupují v automatech
vždy jen do stanice, kam jedete. Nejsou omezeny časem, jako u nás. Jen trochu
komické je uvítání v metru, které hlásá: „Welcome on board SMRT“.
Přejeli jsme pár zastávek a ocitli se v Čínské čtvrti. Ubytovali jsme se
a vyrazili si ulovit něco k snědku. Procházeli jsme se ulicemi a pak natrefili
na vyhlášený stánek s durianem. Durian je v Jihovýchodní Asii považován za
krále tropického ovoce. Je typický svým zápachem po shnilé cibuli, a to i když
je jeho trnitá silná slupka nenarušená. Někomu voní a chutná, někoho naopak
odpuzuje. V hotelích a veřejných místech je právě kvůli silnému aroma zakázán.
Durian místní umí připravit na všechny způsoby. Během cesty jsme se setkali s
durianovou zmrzlinou, džusem, čokoládou a oplatkami. Ale ochutnali jsme ho
pouze jednou první den. Plody s peckou uvnitř mi přišly jako sladká dužina ve
smetaně. Bylo to docela dobré, ale chuť durianu jsem v puse cítila ještě další
den i po pečlivém vyčištění zubů.
Žádné komentáře:
Okomentovat